17 Ιουν 2010

Χώρος Τσαλαπάτα 20/06/2010

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στις περασμένες χρονιές έχει συνδεθεί με το χώρο που βρίσκεται εκεί που λειτουργούσε το παλιό εργοστάσιο κεραμοποιίας Τσαλαπάτα (χάρτης). Προηγούμενες εκδηλώσεις χάρισαν ξεχωριστές εμφανίσει καλλιτεχνών σε σκηνική παρουσία που όλοι θα θυμούνται, με αναπάντεχη ανταπόκριση από το κοινό του Βόλου, που γνώρισε και την όμορφη αυτή πλευρά της πόλης.

Δεν μπορούσε να λείπει και φέτος από το πλαίσιο των εκδηλώσεων της Γιορτής, η οποία μάλιστα πραγματοποιείται πρώτη φορά με υποστήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.
Εκεί, στο χώρο της αυλής μπροστά στο Μουσείο, στις 20 Ιουνίου ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα θα καλύψει
ήχους έντεχνου, ethnic και Jazz για όλες τις ηλικίες σε μια προσεγμένη συναυλία.
Πρόγραμμα
Έντεχνο, ethnic, jazz Κυριακή 20/06/2010.Ώρα έναρξης 20:30


Τα Μουσικά Σύνολα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με επικεφαλής τη Μαρία Θωίδου, θα παρουσιάσουν μια μουσική παράσταση ειδικά επιμελημένη για το Καράβι για τη Γάζα. Μαζί καλεσμένοι, οι ελληνότροποι Ειρήσθω εν Παρόδω από την Αθήνα, από όπου επίσης μας έρχεται ο Γιώργος Παλαμιώτης και η Αθηνά Ρούτση με το ξεχωριστό project Bjork In Progress που διασκευάζει κομμάτια της Ισλανδής τραγουδίστριας Bjork με πειραματισμό και... δύο χορευτές επί σκηνής. Οι θεσσαλονικείς Απέριττο, πιο νωρίς θα έχουν υποδεχτεί με bossa nova καλοκαιρινούς ήχους το κοινό, ενώ οι ντόπιοι βιρτουόζοι των κρουστών Percaddiction, ως ρυθμική εισαγωγή θα μαγέψουν όσους παραστούν την Κυριακή, ημέρα πριν το ηλιοστάσιο.

Η ακουστική αυτή εκδήλωση αναμένεται να αναδείξει για άλλη μια φορά το σκηνικό με τις καμινάδες του μουσείου Τσαλαπατά, το οποίο το Πολιτιστικό Ίδρυμα Πειραιώς έχει αποκαταστήσει και φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πετυχημένους χώρους εστίασης. Είμαστε όλοι καλεσμένοι και σε αυτή την ανοιχτή Γιορτή!

BJORK IN PROGRESS
Η Αθηνά Ρούτση και ο Γιώργος Παλαμιώτης, δύο "δυνατές" μουσικές προσωπικότητες παρουσιάζουν με το δικό τους τρόπο, μελωδίες της
Bjork.
Η Bjork, ως μια μουσικά ιδιαίτερη περίπτωση εμπνέει και ανοίγει δρόμους στους καλλιτέχνες όλης της Γης. Η Αθηνά και ο Γιώργος για πολύ καιρό φλερτάρουν με τις μουσικές τους και πειραματίζονται πάνω σε αυτές χρησιμοποιώντας τη φωνή και το μπάσο.
Αυτό που προέκυψε από αυτή τους την διάθεση απέσπασε το μοιράστηκαν σαν μία "ζωντανή πρόβα" σε ένα ατμοσφαιρικό διήμερο στο screen room του Νίχοη, στην Αθήνα αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές από το κοινό.
Ξεκινώντας με αυτές τις δύο μέρες, συνεχίζουν να ψάχνουν τις δικές τους μουσικές οπτικές των κομματιών που ερμηνεύει η Bjork και θα τις παρουσιάζουν όταν αποκτούν ήχο και σώμα. Αυτό το καλοκαίρι, διαλέγοντας ιδιαίτερους χώρους και διοργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, όπως το μουσείο Τσαλαπατά στο Βόλο θα μεταδώσουν κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον, πέρα από τα δεδομένα και τα συνήθη..
Οι Bjork in Progress Θα εμφανιστούν την Κυριακή 20 Ιουνίου στο Συγκρότημα Τσαλαπατά.

ΕΙΡΗΣΘΩ ΕΝ ΠΑΡΟΔΩ
Ο ήχος και η μουσική των ‘
Ειρήσθω εν Παρόδω ” προέκυψε από τη συνεύρεση έξι μουσικών με διαφορετικές μουσικές καταβολές σε ένα πειραματικό και εναλλακτικό μουσικό σχήμα, που "ν παρόδ" προσφέρει στο ακροατήριο του μία ολοκληρωμένη και ειλικρινή μουσική πρόταση, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το προσωπικό ηχόχρωμα, την πολυρυθμία και την έντονη αυτοσχεδιαστική διάθεση.
Οι 'Έρήσθω ν Παρόδ" δημιουργήθηκαν στη Αθήνα το 2005 διασκευάζοντας μουσικές από τον χώρο της world jazz αλλά και της μουσικής της Μεσογείου, καθώς και κάποια jazz standards Η μουσική σαν επικοινωνιακό μέσο, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σαν μια κοινή γλώσσα μεταξύ των λαών. Έτσι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ταυτότητα του κάθε λαού περνάνε μέσα από την μουσική σαν μια ανταλλαγή κουλτούρας, με αποτέλεσμα την εξέλιξη της μουσικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Άλλωστε η μουσική από την φύση της είναι κάτι ζωντανό που αλλάζει και εξελίσσεται, αντιπροσωπεύοντας τα σημεία των καιρών.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι "ερήσθω ν παρόδ" εμφανίζονται ζωντανά σε μουσικές σκηνές, συναυλίες, φεστιβάλ, κ.ά. Το Μάιοτου2008 επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο 8ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ του Δ. Αθηναίων στην Τεχνόπολη.
Σήμερα, γράφουν την δική τους μουσική, εκφράζονται και επικοινωνούν, δημιουργώντας μουσικές εικόνες που θα μοιραστούν με το κοινό τους με την κυκλοφορία του πρώτου τους προσωπικού δίσκου. Παράλληλα, ετοιμάζουν και νέες μουσικές συνθέσεις που θα παρουσιάσουν στις επόμενες ζωντανές εμφανίσεις τους. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε:
www.myspace.com/iristhoenparodo
Οι "Ειρήσθω Εν παρόδω" θα εμφανιστούν την Κυριακή 20 Ιουνίου στο Συγκρότημα Τσαλαπατά.

ΑΠΕΡΙΤΟ
Η μπάντα
Απέριτο είναι το αποτέλεσμα της μουσικής σύγκλισης τριών πολύπειρων μουσικών: του Δάνη Κουμαρτζή, της Λίνας Βλαχίδου και του Τιμόθεου Χιλλ. Δείχνοντας ξεκάθαρα την προτίμηση τους στον γήινο ήχο των φυσικών οργάνων, συνθέτουν μουσική με latin-jazz επιρροές και εμμένοντας σε ελληνικό στίχο. Μετά από διαρκή παρουσία ως μονάδες σε πλήθος μουσικές σκηνές σε Ελλάδα και εξωτερικό, συναντήθηκαν να ηχογραφήσουν το πρώτο τους ΕΡ με τον ομώνυμο τίτλο Απέριτο.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε: www.myspace.com/aperito
Οι Απέριτο θα εμφανιστούν την Κυριακή 20 Ιουνίου στο Συγκρότημα Τσαλαπάτα.

Πηγή κειμένων:
Εφημερίδα Θεσσαλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου